Zonder wortels geen boom4 min read

  • door
Leestijd: 3 minuten

Vandaag ga ik met jou delen: hét tienstappenplan voor een nieuw en zinvol leven! Nee, wel ga ik iets delen over mezelf hoe ik zingeving vond. Dit jaar ben ik er steeds meer achtergekomen dat mijn instelling op deze planeet niet goed was. Pijnlijk: ja. Laat: zeker. Waar: zullen we het hier niet meer over hebben? Zet voor de grap eens Instagram open en in je feed staan vast wel berichten over geslaagde mensen. “Yesss, diploma in de pocket!”, “Vandaag mijn twintigste schilderij verkocht #milestone”, “Traineeship afgerond, woohoo”. Succesverhalen te over.

“UHM SHIT, ZIJ WEL EN IK NIET.”

Het is makkelijk èn gevaarlijk om jezelf daarmee te vergelijken. Voorbeeldje: wat had ik? Niet veel. Mijn diploma zat wat stof op, een probeerbedrijfje van vorig jaar leverde bijna niks op, de woning die ik huurde, was wel leuk maar basic, vakanties deed ik niet echt aan. Mijn vermaak kwam van vrienden (not bad) en een PC voor video’s, lezen, muziek en soms een gamepje. Sport? Lekker, maar zonder echt doel. Het was veel van hetzelfde, in een aantal facetten van mijn leven had de middelmatigheid zijn sporen nagelaten.

Door vroeg te stoppen met dingen die ik ondernam, dacht ik falen te voorkomen door er niet aan te beginnen. Daardoor faalde ik juist! Erna was het al snel meer van oude patronen: werken voor een paar flutcenten in random fabriek X waar ik me gewoon verveelde, om de maand maar te overleven. Door te rekenen wat ik nodig had om het te redden, gebeurde er soms niet veel meer dan dat. De mensen dichtbij weten heel goed hoe ik daar bovenop zat. Verder twijfelde ik veel, maar ging niet echt ergens voor. Het was me erg onduidelijk wat ik kon, maar vooral niet wat ik wilde. Op een zanderige basis kan je niet bouwen, dan blijf je in die cirkel rondhangen. In de evangelische kerk noemt men dit waarschijnlijk de geest van armoede?

Mattheüs 7:24-27

“MAAR WAT MOET IK DAN, HELP PLEASE.”

Dit jaar heb ik na lang nadenken mezelf gedwongen tot verandering door een aantal dingen te ondernemen. Hier viel met de Pi Party een enórm late verjaardag onder, waren er verschillende nachtelijke bostochten, ging ik toch maar een autosportpodcast maken en masterclasses volgen. Ook koos ik ervoor om eindelijk openheid te geven over mijn eenzaamheid, wat erg pittig was. Daarnaast stopte ik zowel een paar langlopende vrijwilligersbanen en een aantal vriendschappen, waarbij ik mezelf er niet eens de schuld van gaf. En laatst een halve week echte vakantie naar Duitsland! Lijkt wel een beetje op dat Insta-showboaten van hierboven he? It isn’t. Deze grote stappen zijn voor anderen niet zichtbaar, maar wel voor mezelf. Een half jaar later was het met werk en geld nog wel min of meer hetzelfde, maar is mijn basis veel sterker geworden. Dat ging ondergronds hard door met de wortels, en nu langzamerhand ook erboven. Het was net het walnotenboompje wat ik vorig jaar kreeg voor mijn verjaardag. Een jaar later: nog geen vruchten, maar wel flink gegroeid ondergronds. Weet je, ik ben blij dat het lang heeft geduurd, dan is het ook meteen goed gebeurd. Met mijn stappen hoop ik dat ik de goede kant op ga. Now it’s time to shine!

Afbeelding kan het volgende bevatten: 9 mensen, lachende mensen, staande mensen

The one and only Pi Party

“JA STRAK VERHAAL, EN NU?”

Wat als jij dit nu ook hebt en geen idee hebt waar je heen moet? Ieder mens zal een andere route hebben om dit punt te bereiken, daarom heeft het dus weinig zin om in tien stappen hier een plannetje te dumpen voor een zinvol leven. Dat is aan jou om uit te vinden. Helpt geen klap he? Wel kan ik je zeggen dat de bewustwording belangrijk is. Kijk naar wat je ècht leuk vindt, en maak de keuze om er iets mee te doen. Herinner dit: you can’t fail. Denk je toch dat je dat kan? Alleen door het niet te doen, zou je de kans verprutsen. Was je er niet voor bedoeld, dan komt vanzelf wel dat signaal dat het tijd is voor iets anders. Laat je daarnaast niet belemmeren door onzichtbare barrières zoals verwachtingen van anderen, en durf te leven. Eerst wortelen, dan vruchtdragen. Niet andersom, want dat wordt een dorre bende. Het gaat om jouw leven, niet die van iemand anders.

Kleine PS: gebruik wel je hersens 😉 Dit betekent namelijk niet ff 400 euro neerklappen om te gaan bungeejumpen voor een adrenalinekick, maar bijvoorbeeld wel om die stad te bezoeken waar je de laatste twee jaar zoveel over gelezen hebt. Wat zou jij graag willen gaan doen als er geen grenzen waren? Dat wil ik zeker van je horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *