Kracht van herhaling3 min read

  • door
Leestijd: 3 minuten

Als je me een beetje kent, weet je dat ik overloop van de feitjes en onderzoekjes die in een willekeurig gesprek wel ergens voorbij komen. Komt omdat ik veel lees en best wel breed geïnteresseerd ben. Een van de dingen die ik daarbij reuzeboeiend vind, zijn citaten. Zowel wereldse als christelijke quotes zijn heerlijk om te lezen, maar het valt me op dat een aantal accounts op Twitter nog wel eens dezelfde quotes de wereld in gooit. Wordt vervelend als je vaker hetzelfde leest, of nog leuker: tien minuten hetzelfde couplet doordreunt met opwekkingsnummers! Hierdoor vraag ik me wel af, waar is de echte vernieuwing gebleven?

Een tijd geleden waren een vriendin en ik in gesprek. We discussieerden over het tempo van deze maatschappij, hoge verwachtingen en wat we zelf konden toevoegen. Graag wilde ik schrijven en mijn ervaringen delen. Helemaal spannend en uniek, maar een aantal dingetjes lijkt me toch wel vaker behandeld te zijn. Hoewel ze het een mooi idee vond om dat ook te gaan doen, had ze wel sterke twijfels wat dan de waarde ervan was. Hebben we allemaal niet deze groeipijntjes en problemen meegemaakt? Dat idee. Alles moet uniek en nieuw zijn om de aandacht te trekken, wees origineel met je titel en inhoud. Daar word je vaak als blogger op gewezen. Nog zo’n pareltje vanuit mijn opleiding: “bekijk een onderwerp vanuit een ander perspectief,  verzin daar een nieuwe invalshoek bij!”

Heel fijn allemaal als je een starter bent, dan weet je nog zo weinig. Maar zelfs voor professionals is het lastig. Hoe fanatiek je ook op een onderwerp zit, uiteindelijk stopt de vernieuwing ergens. Zelfs met autosport, en dat is ongeveer mijn grootste passie. Ugh.. Waarom zou je er dan nog aan beginnen? Met muziek vroeg ik me wel eens af of er een grens zit aan wat wij mensen zouden kunnen produceren. Je raadt het al: helemaal in lijn met dit thema is dat onderwerp al eens behandeld. Youtuber Vsauce heeft hier een boeiende video over gemaakt. Conclusie op 10:12, als je even net zo lui bent als ik 😉

Hij zegt dat er altijd wel ruimte zal zijn voor nieuwe muziek, maar denkt dat we daar niet naar op zoek zullen zijn. In principe niet, er is een bepaald spectrum en stukken in dat gebied vinden we prachtig. Daarbuiten boeit het ons niet. Dat geloof ik, gezien onze eindigheid. Wij mensen hebben eigenlijk altijd grenzen, er is een limiet aan wat we kunnen leren, oefenen, trainen, helpen. Daarmee is die conclusie in mijn ogen ook van toepassing op dit onderwerp. We zouden vast wel nieuwe ideeën kunnen blijven verzinnen om het over te hebben, maar alleen met bepaalde onderwerpen zullen we ons comfortabel voelen.

Als je naar de Bijbel kijkt, dan kan je de verhalen letterlijk of figuurlijk opvatten. Je kan geloven dat Jona echt drie dagen in een walvis heeft gezeten, of eruit halen dat God je niet stopt met volgen als je zo klem komt te zitten. De thema’s voelen voor mij vaak heel tijdloos, en dat maakt het gek genoeg bijzonder. David verloor zichzelf met een andere vrouw, Jona liep weg voor zijn verantwoordelijkheden, Petrus twijfelde zelfs toen Jezus recht voor zijn neus stond. Dit zijn verhalen die dicht bij ons staan, we komen ze iedere dag weer tegen in ons leven. Dat is volgens mij waar het leven om draait, wat er ook verandert aan techniek of koninkrijken of omstandigheden is alleen maar ruis. Waarom zou je een verhaal met een bekende boodschap dan niet nog eens vertellen en uitpluizen? Af en toe een reminder is helemaal niet erg, en vaak kom je samen ook tot inzichten die je nog niet had! Ook is er een nieuwe generatie die dit soort dingen nog niet mee heeft gemaakt. Leg de lat dus vooral niet te hoog, waar je ook staat. Er is altijd wel iemand die er iets aan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *