Blij dat je er bent3 min read

  • door
Waar vind jij je geluk?
Leestijd: 2 minuten

The pursuit of happiness is iets wat ons allemaal bezighoudt. Allemaal willen we ultiem gelukkig zijn, maar niemand lijkt eigenlijk heel goed te weten waar we die waarde nu vandaan halen. Spieren, geld, seks, een mooi huis, topcarrière, of een bolide voor de deur? Hierbij vraag ik me af: beseffen we ons wel waar we blij mee mogen zijn?

Vrij vaak hoor ik mensen heel happy zijn in dit leven. Kan gespeeld zijn, om de aandacht te trekken en interessant te doen. Of misschien is het wel echt, dat sommige mensen al blij zijn over een lekker zonnetje in de tuin. Mijn tante is geweldig wat dat betreft. De achtertuin is gewoon haar vakantiebestemming, ze heeft misschien niet veel maar ziet de waarde van de kleine dingen juist goed. Waarschijnlijk zitten jij en ik in een andere situatie, maar soms vraag ik mezelf af waarom je nog mee zou doen aan dit toneelspel. Het liefste negeer ik het zoveel mogelijk, maar in veel gesprekken komen al vrij snel de positieve dingetjes van de dag/week/maand voorbij. Dat is niet erg, maar daar stopt het ook. Gewoon een opsomming van het leuke, en dat was dat dan. O ja, erna lekker geforceerd belangstelling tonen en doorvragen: nog even extra de spotlights erop.

Het voelt een beetje gespeeld aan allemaal, maar gelukkig heb ik nog vrienden waar je dat gesprek wel écht mee kan voeren. Snapchat en Instagram zijn dan precies het tegenovergestelde. Dat is echt maximaal poseren, waarna het me opvalt dat in real life anderen er nooit echt over beginnen. “N=1” hoor ik je al denken: kleine steekproef. Helaassss, deze observatie hoor ik ook wel eens via anderen. Best raar, hoe komt dit eigenlijk dat we zo doorrennen? Ik denk dat het praatje wat mensen vroeger in de supermarkt hielden, verplaatst is naar online, en dat we heel efficiënt zijn geworden. Wat plaatsen van samenkomst waren, is er nu alleen nog met een bepaalde functie: boeken lenen, of je boodschappen halen. Iedereen heeft z’n eigen tijdperk natuurlijk, maar er zitten wel duidelijke voor- en nadelen aan het pad dat we in zijn geslagen. Je bent altijd op de hoogte door je telefoon, of moet dat zijn. Maar waar heb je het dan nog over als je bij elkaar zit? Naast het showen met leuke dingen, misschien een avondje memes delen? Ook ik ben er schuldig aan, maar wil er wel bewuster mee omgaan. Het vervelende is je avond zo wel een beetje kapot gaat, je haalt er niet uit wat er eigenlijk in zit.

Naar mijn idee zijn we afleidingsverslaafd (ik ben niet de enige, lees deze drie bronnen maar eens) en minder goed in staat om de diepte in te gaan, het blijft echt aan de oppervlakte hangen. Bedenk je eens het volgende: is het eigenlijk al niet luxe om de gelegenheid te hebben om elkaar te zien? Nog een stapje verder: hoe vrolijk word jij nu als je ziet hoeveel tijd er is om rond te kijken op je smartphone, tussendoor of in de pauze op werk zelfs nog? Eerlijk zeggen! Dat is een zegening, alleen zetten we die soms in voor de verkeerde doelen. Maar laat die zegen geen vloek worden, neem dat aan van een deskundige. Jij hebt mogelijkheden tot vrienden, kennissen en familie naast je. De alternatieve heksenketel waar we nu in meedraaien, is in werkelijkheid een stuk eentoniger dan de wereld je wil laten geloven. Nee, blij dat je er bent. We moeten nodig maar weer eens afspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *