Find X3 min read

  • door
#doel #levensles #wiskunde #grap
Leestijd: 2 minuten

Wauw. Eén blik op de datum zegt genoeg: mijn laatste post is echt lang geleden. Tijd voor een update! Er is veel gebeurd in de afgelopen maanden, stappen zetten. Inmiddels zit broeder Jacobs niet meer op Ichthus Ede, de studentenvereniging waar jouw schrijver twee weken afscheid nam als fulltime lid. Er is nu volop tijd voor nieuwe dingen, daarover later meer.

Deze keer focus ik even op doelen en jouw X vinden. Ik ga even eerlijk zijn: de afgelopen jaren heb ik wel geworsteld met waar ik nu heen wil en wat ik ga doen. Op een gegeven moment moet je een keuze maken, en dat was een probleem. ‘Leuke’ dingen zijn er genoeg, maar bitter weinig zaken kunnen vaak je ultieme passie wakkerschudden. Wat moet je dan wel met dit leven, waar hoor je thuis, hoe besteed je je tijd dan nuttig? Met deze vragen komen ook de twijfels. Helaas zijn er geen parallelle universums waar je even snel kan checken of iets goed zit of niet! Met een stukje commitment zou je natuurlijk wel een heel stuk verder komen. Dat is het wereldse perspectief: just go for it! Daar kon ik me een hele tijd in vinden, maar als de resultaten tegenvielen, betrok ik dat al heel snel op mezelf: dit ligt aan mij, ik ben een prutser.

Die ontevredenheid heerst ook bij de nodige anderen. Om me heen zie ik best veel mensen strugglen met hun bestemming. Het liefst doen ze alles tegelijk, zelfs nog tijdens hun studie. Maar hoe hard ze ook gaan, hun doel kunnen zij niet echt concreet maken. De laatste tijd ben ik bewuster bezig geweest met lotsbestemming, vooral vanuit mijn geloof. Waarom zou er maar één perfecte plek zijn waar jij hoort? Dat is al superlastig te vinden in deze chaotische, haastige tijd. Het boek kan moeilijk voor 108 miljard mensen hun bestemming uitschrijven, daarom snap ik die vaagheid wel. Maar de Bijbel legt meer de nadruk op het inzetten van je talenten. 1 Matteüs 25:14-30 vertelt over de man die zijn talenten als enige veilig begroef, terwijl de anderen ze inzetten en vermeerderden. Zijn landheer was uiteindelijk boos op hem. Huh? Er zijn zoveel visies, met daarin wel één verbindende factor: ga niet stilstaan. Nou, uit ervaring kan ik je inderdaad vertellen dat dat dodelijk is.

Ik snap dat dat eng is en druk geeft, maar gelukkig is er meer. Laatst keek ik even hersenloos op Youtube delen van The Matrix, één van mijn favoriete films. Intrigerende gedachten daar! Sommige delen zoals deze eindeloze gang intrigeerden me. Maar toen besefte ik me iets. Niet achter alle deuren zit jouw ding, daarom moet je soms even terug naar de gang zelf. Hoe meer er dichtgaan, hoe meer jij wordt gedreven om verder dat pad af te gaan. En op de weg naar jouw punt kan je natuurlijk al aan de slag! Je talent kan je altijd gebruiken: op meerdere plaatsen, in verschillende situaties. Daar hoef je niet perfect op voorbereid te zijn, klaar zijn voor iets komt vaak in delen. Want in feite zijn alle deuren wel belangrijk, ook al lijkt dat soms niet meteen zo. En die wetenschap houdt het spannend wat er nog komt. Dus laat jezelf verrassen. Mijn X is in ieder geval alweer een stukje dichterbij.

“Leg uw werk in de handen van de Here, dan zullen uw plannen werkelijkheid worden.” – Spreuken 16:3


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *